Gerçekle Sanalın Eşgüdümü
Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), günümüzün ve geleceğin önemli teknolojilerinden biridir. Gerçekle sanalın iç içe geçtiği bir dünyayı sunmaktadır. Gerçek dünyanın içinde sanal bir dünyanın da eş zamanlı olarak yer almasıdır. Tamamen tasarlanmış bir dünya olan sanal gerçekliğin aksine, tasarıyla gerçeğin eşgüdümlü işlediği bir dünyadır. Kısacası arttırılmış gerçeklik, fiziksel dünya ile sanal dünyayı eş zamanlı bir şekilde bütünleştirerek yeni bir dünya yaratan teknolojidir.
Gerçek dünyanın zenginleştirilmesi, algılanan gerçek dünyaya uyumlu içeriklerin eş zamanlı üretilmesi, gerçek dünyanın dijital imkânlarla donatılması ve hislerin sanki her şey tamamen gerçek bir ortamda gerçekleşiyormuşçasına yoğun bir şekilde hissedilmesi mantığına dayanmaktadır. İçinde bulunulan dünyadan kopmadan dijital dünyanın zengin imkânlarından faydalanılması hizmetini sunmaktadır. Kullanıcı iki dünya arasında tam zamanlı etkileşim içerisindedir.
Günümüzde küresel teknoloji firmaları tarafından yoğun bir şekilde AR teknolojiler üzerine cihazlar geliştirilmektedir. Özellikle doğrudan bu teknolojiyi hedef alan gözlükler, alanın lokomotif ürünüdür. Microsoft HoloLens ve Google Glass bu teknolojinin lokomotifidir.
Geliştirilen bu teknolojilerin sağladığı geniş veri sayesinde eğitimden endüstriye, pazarlamadan sağlığa kadar birçok alanda yüksek düzeyde verimlilik artışları sağlanmaktadır.
Teknolojinin bu hızla gelişmesi insanların her geçen gün daha donanımlı olmasına büyük katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu gelişim yakın gelecekte gerçek içinde sanalın, gerçekten ayırt edilemeyeceği bir boyuta dönüşeceğinin de bir göstergesidir.
Arttırılmış gerçeklik teknolojisi sadece kendine özgü cihazlara hizmet etmemektedir. Geliştirilen uygulamalar, arttırılmış gerçekliği bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı telefonlara da taşımaktadır. Gerçek ortamı zenginleştiren sanal içerik, öğretirken eğlendirmekte, hafızada gerçek ortamla bütünleştirilmiş üç boyutlu sanal görüntüler bilginin kalıcılığını arttırmakta, gerçek ortamda pratik öncesi sanal deneyim imkânları sunarak başarı düzeyini yükseltmektedir. Örneğin, sağlık sektöründe doktorlara sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ameliyat öncesi yapılacak operasyonun vücut üzerinde provasını yapabilme imkânı sunmaktadır. Eğitimde oluşturulan arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları sınırsız ve zengin içeriklerle deneyimleme imkânı sunarak teorinin sanal pratikle bütünleştirilmesini sağlamaktadır. Arttırılmış gerçeklik uygulamaları, yakın gelecekte her sektörü kapsayacak şekilde hızla genişlemektedir.
Hayal gücünün sınırsızlığının gerçeklere dönüşmesinde büyük etkileri olacak bu teknoloji, giyilebilir olan ve ses, hareket ve dokunma ile kontrol edilebilen vasıflarından sıyrılıp, gelecekte insan vücuduyla bütünleşerek gerçek beynin yanında sanki dijital bir beyin hizmetine dönüşeceği ve sanalın da gerçekmiş gibi yaşanacağı bir geleceğe gebedir.