Girişimcilik

Girişimcilik ve Mitler

Girişimcilikle İlgili Mitler

Girişimciliğin ruhunu ve özünü yansıtmayan bir takım varsayımlar vardır. Bunları girişimcilikle ilgli mitler olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Girişimcinin genç olması, mucit olması, şanslı olması, belirli bir kalıba uyması gibi çok sayıda inanış insanlar arasında yaygındır. Bu varsayımlar ister mit olarak ister efsane olarak nitelendirilsin girişimci ruhunu yansıtmayan inanışlardır.

Girişimci Genç Olmalıdır

Girişimcilikle ilgili mitlerin ilki girişimci genç olmalıdır. Özellikle teknoloji alanında ses getiren küresel girişimler genç girişimciler tarafından kurulmuştur. Apple firmasının kurucularından Steve Jobs 21, Steve Wozniak ise 26 yaşındaydı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg şirketi kurduğunda 20 yaşındaydı. Lakin küresel fast-food kültürünü yaratan, McDonald’s efsanesinin yaratıcısı Ray Kroc 53 yaşındaydı. KFC’nin kurucusu Harland David Sanders’te 62 yaşındaydı.

Girişimci Mucit Olmalıdır

Girişimci yenilikçi ve yaratıcı, risk alan, öncü olan ve rekabetçi bir kişiliktir. Ancak burada ki yenilikçilik ve yaratıcılık sırf icat anlamında anlaşılmamalıdır. Bir soruna getirilen çözüm, farklı bir hizmet anlayışı, fikir anlamında farklı bir soluk başarılı bir girişim örneğini oluşturabilir. Ayrıca mucitler açısında da konuya değinilecek olursa, General Electiric’in kurucusu Thomas Edison hem büyük bir mucit hem de büyük bir girişimci iken Nikola Tesla mucitlik konusundaki inanılmaz dehasını girişimcilik alanında sergileyememiştir.

Herkes Girişimci Olabilir

Girişimci olmak bir takım nitelikleri taşımayı gerektirir. Bu niteliklerin taşınmaması durumunda bir girişimciden ziyade bir girişken veya hayalperestten söz edilir. Girişimci, alanıyla ilgili gerekli bilgi donanımına sahip, yenilikçi ve yaratıcı düşünen, fırsatları sezen ve yenilik getiren, riskleri hesaplayabilen, gelecek öngörüsü olan, rekabetçi düşünen ve rekabet koşullarını iyi bilen, iyi bir gözlemci, iyi bir plancı, çalışkan, yılmayan ve zeki bir kişiliktir.

Girişimciler Salt Pratiğe Önem Verir

Girişimcilik eyleme geçtiğinde dinamik bir yapıya bürünür. Ancak teoriden yoksun bir girişimcilik düşünülemez. Teoriden yoksun bir girişkenlik düşünülebilir. Girişimcinin, pratiği yaratan bir teorisinin olması gerekir. İş fikri ve iş planı. Bunlar girişimcinin hedeflerinin kılavuzudur. Her şey pratiğe dökülmeden önce planlanmalıdır.

Girişimcilik İçin En Önemli Unsur Paradır

Girişimcilik aynı zamanda sermayedir. Ancak sermaye sadece para veya para ile ifade edilebilen varlıklardan oluşmaz. Bir girişimci için en önemli sermaye, beşeri sermayedir. Aynısı ülkeler ve şirketler içinde geçerlidir. Beşeri sermaye her şey demektir. Küresel teknoloji devi Google’lı yaratan Andy Bechtolsheim’in 100.000$ çeki değil Laryy Page ve Sergey Brin’in araştırma projesinde ki küçük bir fikirdi. Ama etkisi milyar dolarlık küresel bir girişim yaratacak ve milyarlarca insanın yaşamına değecek kadar büyüktü. Fikirler paradan daha değerlidir ve değeri de yaratıcılıkları oranında piyasada karşılık ve destek bulacaktır.

Girişimcilikle ilgili mitler çok sayıdadır. Bunlardan bazılarını da sıralanacak olursa; ekonomik koşulların kötü olduğu dönemlerde girişimci olunmaz, girişimciler antisosyal insanlardır, girişimci her yönüyle mükemmeldir, vd. İnsanlığın tüketim anlayışlarından, yaşam tarzlarını kökünden değiştirecek kadar etki etmiş girişimciler araştırıldığında çok yönlü ve ilginç insanlar olduğu görülecektir.