Teknoloji

Siber Suçlar – Çağın Önemli Sorunu

Siber Suçlar

Dijital teknolojinin baş döndüren gelişmeleri dünya ekonomilerini, kültürlerini ve insanların yaşam biçimlerini etkileyen küresel bir güvenlik problemini de ortaya çıkardı. Teknolojinin gelişimiyle birlikte veri üretimi hızla artarak, insanların kullanımına sunuldu; ancak, internet üzerindeki bağlantı, dünya çapında ilerleme vaat ederken aynı zamanda dijital dünyada yeni güvenlik açıkları bırakmaya başladı. Siber suçlar gelişen teknolojilerle birlikte sınır tanımaz hale geldi.

Siber suç, genel itibari ile internet bağlantısı üstünden bilgisayar aracılığı ile işlenen yasadışı eylemdir. Bu tip suçlar genelde finansal fayda sağlama amacıyla işlense de asıl amaç insanlara ve kurumlara zarar vermektir. Siber suçların yalnızca internette işlenebilmesinden dolayı oluşturacağı zararlar diğer suç tiplerine göre daha ağır olur. İşlenen bu suçlar ekonomik kayıpların yanı sıra kamu güvenliğini de önemli ölçüde tehdit eder.

Photo by Markus Spiske on Pexels

En popüler ve yaygın siber suçlar arasında sahte kişilik oluşturma, yasadışı yayınlar, bilgisayar yoluyla dolandırıcılık ve hacking yer alır (Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçu). Fiziksel olarak işlenen suçların aksine, siber suçluları yakalamak genellikle daha zorlu ve karmaşık bir iştir. Bu yüzden siber suçların tespiti ve önlenmesi için özel olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. 244. ve 245. Maddeleri düzenlenmiştir.

Bilişim Sistemine Girme Suçu (TCK m.243)

Bilişim sistemine girme suçu, bir bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girildiğinde veya girildikten sonra orda kalmaya devam edildiği takdirde işlenen suç tipidir. En önemli husus sistem güvenliğinin ihlal edilmesidir. Veriler ele geçirilmese dahi hukuka aykırı giriş, bilişim sistemine girme suçunu oluşturur. En kolay işlenen suç tiplerinden bir tanesidir. Örneğin, bir kişinin e-mail adresine rızası olmadan giriş yapıldığı takdirde suç işlenmiş sayılır. Bu suçun faili ve mağduru herkes olabilir.

Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme Veya Değiştirme Suçu (TCK m.244)

Bir bilişim sisteminin hukuka aykırı olarak engellenmesi, bozulması, yok edilmesi veya değiştirilmesi durumlarında işlenen suç tipidir. En önemli nokta bilişim sistemine zarar vermektir. Burada belirli suçun farklı tipleri olmasından dolayı her bir olasılığı ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. En yaygın görülen durumlar virüs aktarımı, bilgisayar yoluyla dolandırıcılık ve ticari sırların çalınmasıdır. Bu suçun faili herkes olabilirken mağduru bilişim sisteminin maliki veya üzerinde yetkisi olan kişi olabilir.

Banka Veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması (TCK m.245)

Bir başkasına ait banka veya kredi kartının hukuka aykırı olarak elde edilmesi, kullanılması veya yararlanılması durumunda oluşan suç tipidir. Burada kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaması gerekir. Bu suç tipinde asıl amaç finansal fayda sağlamaktır. Özellikle online alışverişlerde çok sık karşılaşılan bir durumdur. Bu suçun faili veya mağduru herkes olabilir.

Kaynaklar

Türk Ceza Kanunu, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5, Erişim Tarihi: 06.01.2021.

Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçu, https://internet.btk.gov.tr/bilisim-hukuku-ve-bilisim-sucu, Erişim Tarihi: 06.01.2021.

Türkiye’de Bilişim Hukuku, https://internet.btk.gov.tr/turkiye-de-bilisim-hukuku, Erişim Tarihi: 06.01.2021.