Platformlar

İçerik Yönetim Sistemleri – Kolaylaşan Dijital Yayıncılık

İçerik Yönetim Sistemleri Teknolojisine Giriş

Teknolojik gelişmeler bilginin hızlı bir şekilde üretilmesini ve yayılmasını sağlamaktadır. Ancak bu hız yeni bir bilgiyi kısa sürede eskitmekte (güncelliğini yitirme) yerine yenilerini koymaktadır. Web sitesi yönetimleri bu hızlı gelişmelere ayak uydurabilmek için büyük kolaylıklar sağlayan içerik yönetim sistemlerinden yoğun bir biçimde faydalanmaktadır.

Sayısız internet sitesi, bu çokluğunu içerik yönetim sistemlerine borçludurlar. Yoksa kapsamlı bir web sitesinin tasarlanması, kodlanması ve kullanışlı bir hale gelmesi uzun bir çalışmayı gerektirmesinin yanında çok masraflı bir iştir. Hatta bütün bunlar yapılsa bile güncellenmesi, geliştirmeye devam edilmesi ve yönetimi de sonraki zorluklarıdır.

Photo by Lavi Perchik on Unsplash

Web sayfalarının daha kullanışlı olması ve kolay düzenlenip yönetilebilmesi için içerik yönetim sistemlerine ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.

Özellikle bu alanda açık kaynak kodlu yazılımların etkisi büyüktür. Herkese açık olması ve geliştirilebilir olması bakımından sistemlerin gelişen teknolojiye hızlı adaptasyonunu sağlamakta ve maliyetler açısından yüksek avantajlar sağlamaktadır.

İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

İçerik yönetim sistemi (content management system), dijital içeriklerin kolay bir şekilde oluşturulmasına, paylaşılmasına, güncellenmesine, arşivlenmesine, yayınlanmasına ve yönetilmesine imkân sağlayan yazılımdır.

İçerik yönetim sistemlerinde temel amaç web sitesi yönetiminin dinamik ve kolay yönetilebilen bir web sitesi oluşturmasını sağlamaktır.

İçerik yönetim sistemleri, hızlı ve kolay kurulum, kullanışlı ve basit arayüz, içerik üretme ve yayınlama kolaylığı ve geniş tasarım olanakları sunar.

İçeriği tek bir merkezde toplayan içerik yönetim sistemleri, farklı rollere (yazar, yönetici, abone, editör, vd.) sahip kullanıcıların ortak bir platformda ve tek bir merkezde efektif hareket etmesine imkân tanır.

İçerik Yönetim Sistemlerinin Önemi

İçerik yönetim sistemleri, kodlama ve tasarım bilgisine ihtiyaç duymadan web sitesi sahibi olmanızı sağlar.

Zamandan ve paradan yüksek tasarruf sağlar.

Kolay ara yüzleri ile teknik bilgi, uzmanlık ve özel yazılımlara ihtiyaç duymadan kolay kullanım imkânı sunar.

Uzmana veya şirkete ihtiyaç duymadan kullanışlı web siteleri geliştirebilirsiniz.

İçerik yönetimleri sürekli geliştirildiği ve güncellendiği için web sitenizin çağın hızına ayak uydurmasını sağlar. Yenilikleri kolay bir şekilde adapte edebilir ve aynı zamanda hızlı bir şekilde eskiyen bilgilerin yerine yenilerini ekleyebilirsiniz.

Bu yazılımlar sayesinde dünyanın her hangi bir yerinden anında içeriklerinize ulaşabilir ve onları kontrol edebilirsiniz.

İçerik yönetim sistemleri farklı ortamlardaki kullanıcıların ortak bir ara yüz üzerinden yetkilendirme durumlarına göre uyum ve işbirliği içinde zengin içerikler oluşturmasına ve yönetmesine olanak sağlamaktadır.

İçerik yönetim sistemleri kurumlara da kolaylıklar sağlamaktadır. Çok sayıda çalışanın yapacağı işlemler tek bir çalışanın veya daha az sayıda çalışan tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

İçerik yönetim sistemi tercihinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır; sistem yeni gelişmelere kolay bir şekilde entegre olmalı, problemlere hızlı bir şekilde çözümler üretmeli, kullanışlı ve kolay bir ara yüze sahip olmalı, yüksek kullanıcı sayılarını ve trafik yoğunluğunu kaldırabilmeli, kişisel ve kurumsal ihtiyaçlara cevap verebilmeli, düzenleme ve yönetim konusunda kolay olmalıdır.

İçerik Yönetim Sistemi Teknolojileri Örnekleri

Küresel arenada en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerini Builth With üzerinden görebilirsiniz.

Built With 5 Ocak 2021 verilerine göre; dünya çapında içerik yönetim sistemleri teknolojisini kullanan web sitesi sayısı 63.632.362’dir. Yukarıda ki listede de görüldüğü gibi %44,29 oranında en çok tercih edilen WordPress’tir. İkinci sırada Wix ve üçüncü sırada Progress Sitefinity yer almaktadır.

Dünyada en çok trafik alan ve içerik yönetim sistemi teknolojileri kullanan bir milyon sitenin 325.003’ü yani %32,5’i en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress’i kullanmaktadır. 32.847’si Drupal ve 24.938’i de Plesk’i kullanmaktadır.

Verilere göre en çok trafik alan yüz bin sitenin 31.370 tanesi WordPress altyapısını kullanmaktadır. Bu sayı ilk on bin de ise 3.495’dir.

ABD’de 24.284.945 web sitesi içerik yönetim sistemlerini kullanmakta ve bunların 7.877.750 tanesi WordPress tabanlıdır. İçerik yönetim sistemi teknolojileri kullanan web siteleri sıralamasında dünya genelinde ABD’yi sırasıyla Almanya (2.459.325), İngiltere (1.822.466) ve Rusya (1.370.140) izlemektedir.

Türkiye’de ise 82.395 web sitesi içerik yönetim sistemi teknolojisini kullanırken, bunların 37.082’si WordPress, 19.055’i Plesk ve 5.824’ü Joomla altyapısını kullanmaktadır.

Bu sistemleri kullanmanın yanında kodlama ve tasarım bilgisine sahip olmak sistemleri farklı noktalara taşımaya ve sınırların dışına çıkma olanaklarına kavuşmayı sağlayacaktır.

Kaynaklar

https://trends.builtwith.com/cms

https://wordpress.org/